SDKÚ-DS: Podporujeme požiadavky učiteľov, na ťahu je socialistická vláda istôt

13.09.2012 Bratislava

Bratislava 13. septembra (TASR) - Opozičná SDKÚ-DS plne podporuje oprávnené požiadavky učiteľov a zamestnancov školstva, keďže nikto na Slovensku zrejme nepochybuje, že učitelia si desaťpercentné zvýšenie miezd zaslúžia. Na dnešnom brífingu to vyhlásil podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný s tým, že vo všetkých regiónoch SR sú priemerné mzdy učiteľov o poznanie nižšie, ako priemerná mzda v národnom hospodárstve.

"Zastávame názor, že požiadavky učiteľov vláda Ivety Radičovej nestihla splniť, ale na ťahu je socialistická vláda istôt pre občanov Roberta Fica," zdôraznil Novotný. SDKÚ-DS navyše podľa jeho slov vysoko hodnotí aj zdržanlivosť a striedmosť učiteľov v ich požiadavkách. "Mne ich protest pripomína protest sestier z roku 2011, ktoré sa veľmi trpezlivo a húževnato dožadovali splnenia 20 rokov neplnených požiadaviek. Vláda Ivety Radičovej sa k ich požiadavkám postavila veľmi ústretovo, mnohé sa podarilo splniť," pripomenul Novotný.

Tieto striedme požiadavky učiteľov sú však podľa jeho slov v ostrom kontraste s tým, čoho sme boli svedkami pri požiadavkách lekárskych odborárov, ktorí požadovali stopercentné zvýšenie platov. Bývalá vláda schválila v ich prípade 30-percentné zvýšenie.

Poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý podotkol, že základný argument vlády proti učiteľom je, že nie sú peniaze a musí sa konsolidovať. "Vláda však nehovorí pravdu. Má pripravené prioritné oblasti v rozpočte, kde nad rámec konsolidácie chce mať odložené peniaze na svoje priority. Len sa musí rozhodnúť, či prioritami sú strategické zákazky pre svojich sponzorov, alebo je to zvýšenie platov učiteľov," odkázal Beblavý. Navyše podľa jeho slov poradca ministra financií dnes ráno vyhlásil, že štrajk učiteľov je oprávnený a učiteľom treba vyhovieť. "Očakávame teda, že rezort financií tie peniaze nájde," povedal.

SDKÚ-DS ako opozičná strana peniaze učiteľom dať nemôže, no chce im pomôcť aspoň v posilnení ich postavenia. "Učiteľské odbory žiadajú aj zlepšenie postavenia učiteľa. Jedna z vecí, ktorá ich najviac trápi, je zloženie rady školy, ktorá vyberá, kontroluje a odvoláva riaditeľa. Ak je slabá, riaditeľ nemá protiváhu. Dnes sú v rade viac zastúpení zriaďovatelia školy a menej učitelia a rodičia. Náš návrh to má zmeniť tak, aby mali silnejšie postavenie práve učitelia aj rodičia," vysvetlil. SDKÚ-DS sa zmenu pokúsi presadiť cez pozmeňovací návrh k školským novelám, ktorými by sa mal parlament zaoberať na budúci týždeň.

Výstražný štrajk dnes prebieha približne na 90 percentách základných škôl, približne 70 percentách stredných škôl, zapája sa aj 30 percent vysokých škôl. Štrajkom chcú školskí zamestnanci povedať nie návrhu štátneho rozpočtu v kapitole školstva, nedostatočnému mzdovému ohodnoteniu zamestnancov a škrtaniu výdavkov v rezorte, ktorý podľa nich pomáha spoločnosť vyviesť z krízy.

O štrajku rozhodli odborári koncom augusta. Okrem nízkych platov sa zväzu nepáči návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Odborári požadujú, aby platy odborných a pedagogických zamestnancov boli na úrovni 1,2- až 2,0-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Reálne platy školských zamestnancov by v roku 2013 mali podľa odborárov porásť minimálne o 10 percent.
 

Vyberte región